• jphannieontour

Belize


Verschillende familieleden en vrienden vroegen ons: Belize, waar ligt dat dan?

Dat land ken ik helemaal niet.

(1 Juni t/m 11 Juni 2012)

Op vrijdagmorgen gaan we de grens over naar Belize. Bij de grens van Mexico krijgen we een (exit)stempel in ons paspoort. Bij een kantoor iets verderop leveren we ons (tijdelijk) autobewijs in. Klaar om de grens over te gaan naar Belize.

Beknopte informatie over Belize

Belize is een klein land (qua oppervlakte, de helft van Nederland) in Centraal Amerika. Het grenst aan Mexico in het noordwesten, aan Guatemala in het zuiden en westen en aan het oosten grenst het aan de Caribische Zee. Het Staatshoofd is Koningin Elizabeth II. Er wonen ongeveer 310.000 mensen. De hoofdtaal is Engels, maar lokale mensen spreken onder elkaar Creools, Spaans en andere talen (dialecten). Het land bestaat uit 2 gedeeltes: de vele eilanden en atollen met het op 2 na grootste koraalrif ter wereld. Veel toeristen bezoeken de eilanden om te duiken, snorkelen., vissen en andere watersporten. Het vaste land is bekend van de Maya tempels en de vele Nationale Parken en Sanctuary’s. Landbouw is belangrijk voor het land. Suikerriet, Citrusvruchten en bananen wordt geteeld voornamelijk voor de export. Ondanks dat het een Britse kolonie is, vind je hier bijna niets Engels terug. Alleen op de biljetten en munten staat de Koningin. Vele producten worden vanuit USA en Mexico naar dit land geïmporteerd.

Bij de grens krijgen we een visa voor 30 dagen voor onszelf en de auto. Verderop sluiten we een autoverzekering af en wisselen we gelijk onze Mexicaanse peso’s om voor Belizaanse Dollars. Het is gelijk een groot verschil als we het land inrijden, want het is super rustig, heel relaxed ‘Het plattelandsgevoel’.

Orange Walk

Net voorbij de plaats Orange Walk stoppen we bij de rivier. Volgens onze informatie kunnen we aan beide kanten van de rivier staan om te kamperen. Wij nemen de rechtse afslag naar beneden, maar daar blijkt niets te zijn. Even omdraaien dan maar. Bij een rivier, tijdens het regenseizoen kan de grond wel heel zacht zijn. En ja hoor, we zitten vast in de modder. Verderop staat een gigantisch groot bord op hele dikke palen, dus onze lier komt goed van pas. Terwijl JP achter het stuur zit en langzaam de lier binnenhaalt, zie ik het bord toch wel heel gevaarlijk naar voren toe komen. Gelukkig blijft het staan en komt de auto los uit de modder. We rijden naar de andere kant van de rivier, waar we op verharde grond parkeren voor de nacht. ’s Avonds laat arriveert de ‘watchman’ op zijn fiets. Hij is gelijk enthousiast en gaat voor Boss (=JP) een biertje halen. We zien hem zigzaggend wegrijden, dus we denken; die zien we niet meer terug. Maar na lange tijd komt hij terug met 1 biertje en een vriend komt ook mee. Later komt de grote baas van het botenbedrijf vissen. We halen onze geïmporteerde fles tequila en met elkaar hebben we een gezellige avond.

De volgende morgen gaan we naar Lamanai toe, een Maya tempel. We varen ruim 1,5 uur over de rivier, waar we regelmatig stoppen voor dieren, vogels en mooie planten. Bij de tempel vertelt onze gids over de historie van deze tempels en de Maya’s. Ondanks dat we niet snel met een gids op pad gaan, vonden we het zeer de moeite waard. Na een heerlijke lunch, varen we terug.

Community Baboon Sanctuary

Na onze boottocht rijden we verder naar onze volgende bestemming. Einde van de middag arriveren we bij het bezoekerscentrum van de ‘Baboon Sanctuary’ waar we kunnen kamperen voor de nacht. Het is zo rustig hier. Af en toe komt er een bewoner een praatje met ons maken. De koeien en paarden lopen vrij over de weg en over het erf. Heel af en toe rijdt er een auto of bus voorbij. We hebben veel regen, daarom moeten we op zondagmorgen een tijdje wachten, voordat we met onze gids op pad kunnen op zoek naar de aapjes. Dit project is jaren geleden opgezet door meer dan 200 boeren in een gebied van 50 km2 om de bedreigde apensoort te beschermen en voldoende leefruimte te bieden. Via het land gaan we op zoek naar de aapjes, die een gigantisch hard geluid kunnen produceren. Onze gids probeert ze te roepen. Hoog in een palmboom zien we een groep van 8 apen. Langzaam aan komen ze naar beneden toe, als ze zien dat ze een banaan krijgen. De gids geeft ons een stukje en via onze schouder eten ze zo uit onze hand. Echt geweldig om die beestjes zo dichtbij je te hebben.

Belize City

We rijden richting Belize City. We verblijven voor 2 nachten bij de haven in Old Belize City ongeveer 8 km buiten de stad. Verschillende lokale mensen vertelden ons dat de stad niet veilig is. De stad is een belangrijke poort voor drugs, dat het nodige geweld met zich meebrengt. Wij hebben absoluut geen zin om een gevaarlijke stad op te zoeken. We brengen ruim een halve dag door bij de Ford garage, want het licht, links achter werkt niet meer. De mensen zijn heel aardig en ook hier worden we gelijk geholpen. Na ruim 4,5 uur vinden ze het probleem.

Belize Zoo

Vele reizigers schrijven hetzelfde; eigenlijk bezoek ik niet zo snel een dierentuin, maar Belize Zoo is absoluut de moeite waard. Dat is ook onze gedachte. In Belize Zoo leven alleen dieren uit het land zelf, in een natuurlijke omgeving. Het is niet groot, maar zo hebben we wel de mogelijkheid om alle dieren te zien, die je in de vrije natuur niet zo makkelijk kan vinden. Het park is niet groot, maar het is mooi opgezet. Wij vinden het ook een absolute aanrader.

Hopkins

Er zijn maar een aantal hoofdwegen in Belize. We volgen de weg verder naar het zuiden en slaan af om naar het plaatsje Hopkins te rijden. Een onverharde, zeer slechte weg van ruim 6 km naar de kust. In het plaatsje vinden we bij een restaurant aan het strand een parkeerplaats voor de nacht. Het strand is niet echt schoon en overal voor de kust van Belize groeit er zeegras aan de kustlijn. Dit nodigt niet uit om een duik te nemen in de zee. Het is een leuk plaatsje, met vele hotels, guesthouses en restaurants.

Placencia

Het weer is ondertussen omgeslagen, met af en toe een regenbui. In Belize City hadden we echt heel de dag en nacht regen. Het regenseizoen gaat gepaard met warme temperaturen rond de 35gr met een hoge luchtvochtigheid. Het is dan ook heerlijk om ’s morgens de auto in te stappen en een stukje te rijden (met de airco aan). We hobbelen terug naar de hoofdweg om nog zuidelijker te reizen naar Placencia. Dit plaatsje ligt aan het einde van het schiereiland, waar sinds een aantal jaren een geasfalteerde weg naar toe is. Het is volledig in ontwikkeling, er zijn ontzettend veel percelen met of zonder huis te koop. In Placencia kijken we rond en we genieten van lunch op het terras. Terwijl we zitten te eten, ontmoeten we Boris uit Duitsland. Hij heeft een makelaarskantoor en vertelt ons dat hij al 30 jaar een woning in West Kapelle heeft. Hij biedt ons kampeerplaats aan op zijn een perceel met 12 schitterende appartementen, een zwembad, een lange pier en 24 uur bewaking. Het is een paradijsje, waar we heerlijk van genieten. Nadat we in de morgen nog even een duik nemen in de zee, besluiten we weer verder te gaan. Bedankt Boris!!!

Cockscomb Basin Wildlife Sanctuary

Van het schiereiland volgen we de weg een klein stukje terug naar het noorden. We nemen de afslag naar Cockscomb dat 10 km verderop ligt. Ook dit is een onverharde weg. Bij aankomst vertelt de gids wat we hier kunnen doen. Er zijn verschillende wandelroutes, die je zonder gids kunt lopen. Er leven hier Jaguars (tijgers) maar die worden niet vaak gezien. De laatste keer was op 18 Mei (bijna een maand geleden). Samen lopen

we door de jungle. Het is net een groot bos met kamerplanten, het is bijzonder mooi. Af en toe passeren we de rivier. Zoals we al vaker hebben ervaren, hoor je veel vogels, maar blijft het moeilijk om ze te spotten. Omdat het nog vrij vroeg is, als we terugkomen van onze wandeling, besluiten we terug te rijden naar de hoofdweg.

The Blue Hole National Park

In de oceaan bij het koraalrif vind je ‘The Blue Hole’, een onderwater grot. Een plek die door vele duikers bezocht wordt. Voordat wij de grens naar Belize overgingen, besloten wij de eilanden, het rif en ‘The Blue Hole’ niet te bezoeken. Je kunt niet alles zien en voor ons zou dit betekenen dat we ook weer een plekje moesten vinden voor onze auto. Maar op het vaste land heb je ook ‘The Blue Hole NP’ wat we wel bezochten. Eerst bezochten we St.Hermans Cave. Een grot die we gedeeltelijk in kunnen lopen, maar die niet verlicht is. Een zaklamp is echt nodig wil je zien waar je loopt. Na de wandeltocht, zijn we flink verhit en kunnen we afkoelen in de waterbron iets verderop. Het water is zo ontzettend koud ten opzichte van ons lichaamstemperatuur, dat het toch even duurt voordat we eindelijk zwemmen.

San Ignacio

We rijden naar onze laatste bestemming in Belize. In Belmopan, de hoofdstad van Belize stoppen we voor een lunch. Ineens worden we aangesproken in het Nederlands, wat altijd verassend is. Jack, die zelf 20 jaar in Belize heeft gewoond, is nu voor 2 weken op vakantie hier. Hij nodigt ons gelijk uit voor een Hollands

etentje. Toevallig is er de volgende dag een bijeenkomst met Nederlanders die al jaren in Belize wonen. Wij vinden het ontzettend leuk en besluiten er dan ook naar toe te gaan. ’s Avonds ontvangen we ook nog een e mail van Bep (Hollandser kan toch niet). Zaterdagmiddag rijden we naar het huis van familie Groenendaal, waar we de Hollanders ontmoeten. Het is een gemêleerd gezelschap met ieder hun eigen verhaal hoe ze ooit naar Belize toe zijn gekomen. Het is een hele gezellige middag waar we ontzettend van genoten hebben.

We ronden de dag af met een stevige borrel, samen met onze ‘buurtjes’ op de camping. Celine en Nicolas, met 3 kinderen en hond (uit Guadeloupe) en Juul en Melanie (uit Frankrijk). ’s Morgens bezochten we de grote markt in San Ignacio, waar we een fles rum kochten. Een lokaal product van Belize, die wij wel wilden proeven. Wat is het dan toch heerlijk om de volgende dag van een rustige zondag te genieten, met fladderende, fluitende papagaaien om ons heen.

SLXLM


15 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Panama