• jphannieontour

USA, North West


Vanaf het midden van USA naar de schitterende Nationale Parken

Grand Teton en Yellow Stone (8 Juni t/m 10 Juli 2011)

Wyoming/Montana

Grand Teton National Park en Yellowstone National Park

We rijden naar het Grand Teton NP. Het uitzicht is fenomenaal. Op de achtergrond de schitterende bergen met witte toppen met op de voorgrond uitgestrekte gebieden. Bizons, Elks en Pronghorn Antllopes zie je hier genoeg rondlopen. In het park rijden we mooie routes langs de rivier en grote meren. In elk park zijn bezoekerscentra te vinden. Wij genieten er elke keer weer van, om naar een film te kijken die ze over het desbetreffende park hebben. Samen met de info die je kunt lezen en zien in het centrum kom je gelijk veel van het park te weten. Het lukt ons om nog een plaatsje op een camping in het park te vinden voor 1 nacht.

De volgende morgen rijden we door het andere gedeelte van het park richting het noorden. Automatisch kom je dan bij de zuid ingang van Yellowstone NP uit. In het midden van het park, kun je de ‘Grand Loop’ rijden, deze is in totaal 147 mijl (235 km). Hier kun je veel wildlife spotten en het park is bekend om de vele geisers. We zitten echt in het top-seizoen het is gigantisch druk. Bij ons bezoek aan de ‘Old Faithful Geyser’ zitten er honderden mensen te kijken als de geiser tot uitbarsting komt. Soms is het een voordeel dat het druk is, want zodra er een bijzonder dier te spotten is, zie je genoeg auto’s langs de kant van de weg staan en zie je mensen met flinke camera’s en lenzen staan turen. Wij worden deze dagen continue aangesproken op het moment dat we uit onze auto stappen, want het is toch wel een heel bijzonder voertuig. Soms lukte het ons om op een rustig plekje een kopje koffie te drinken of te lunchen. Met ons raam volledig open, hebben we elke keer een ander schilderij om naar te kijken. Dat is ontzettend genieten.

We hebben geluk met het spotten van dieren. Eerst stoppen wij op een plaats, waar vele mensen in de verte naar ‘iets’ staan te turen. Dan blijken er 4 wolven te zijn. Op een gegeven moment kwamen ze een stuk dichterbij om ze beter te kunnen zien. Na een tijdje rijden we weer verder. Ineens ziet JP een wolf langs de kant van de weg lopen, we rijden heel rustig en even later steekt hij gewoon de weg over. Onderweg zien we Pronghorn Antilopes, Elks, Bizons en een Coyote. De volgende dag is het weer feest, als we tijdens een kopje koffie drinken, vanuit de verte een wolf zien. Deze komt precies onze richting op lopen, zodat JP mooie foto’s kan maken. Op de laatste dag in het park, zien we nog een zwarte beer en een coyote lopen. Ook de natuur in het park is ontzettend mooi. Het is heel afwisselend; zo rij je in de bergen, dan in een bosgebied, langs het grote meer en langs grote open vlaktes.

Na een paar dagen in de Nationale Parken, rijden we via de noordzijde Yellowstone NP weer uit. Ondertussen rijden we in de staat Montana verder richting onze volgende bestemming, nl. Glacier National Park.

Wyoming

Zondagmorgen bekijken we van afstand het Crazy Horse Monument. Het is een sculptuur van een Indiaan in de berg gemaakt, die nog niet volledig klaar is. We rijden door The Black Hills naar de staat Wyoming, op weg naar Yellowstone NP en Grand Teton NP. De afstand is ruim 800 km. De weg er naar toe is schitterend (Hwy 16 en 26) door de bergen en bossen. Onderweg stoppen we 2x voor een overnachting in Bighorn – en Shohone National Forest. We kamperen nu in de wildernis. Dat is toegestaan in USA en is nu ook mogelijk met onze auto. We raken al goed gewend aan onze nieuwe uitrusting. Het is voor ons super luxe. De auto rijdt fantastisch en bij aankomst zijn we snel gesetteld.

South Dakota

Op weg naar onze bestemming in South Dakota maken we een tussenstop bij 1880 Town. In het verleden zijn hier filmopnames gemaakt. Dat is het begin geweest van dit oude stadje. Een straat vol met mooie oude panden en winkels. Deze zijn uit heel het land hier naar toe verplaatst. Het heeft een leuke ouderwetse uitstraling.

We rijden door naar Black Hill National Forest op zoek naar een camping. We wilden eigenlijk een paar dagen op een gewone camping staan, voor internet en de was te doen. De drukte overvalt ons. In USA is het een ‘holiday weekend’ omdat het maandag Indepence Day (4th of July) is. De camping staat hartstikke vol, we boeken 1 nachtje dat is lang genoeg.

Zaterdagmorgen rijden we naar Mount Rushmore toe. We gaan naar de bekende berg met de sculpturen van de 4 presidenten; Lincoln, Jefferson, Thedoor Roosevelt en Washington. Het is echt super druk, maar het is een gezellig sfeertje.

Daarna rijden we de fantastisch mooie route door de bergen en bossen (Hwy 16A). We moeten door een verschillende lage tunnels rijden. Vooraf kijken we goed wat de afmetingen van onze auto zijn. Via de route kun je doorrijden naar het Custer State Park. In dit park leven verschillende diersoorten, maar ook ruim 2000 Bizons (Buffalo’s). Als we net een stukje door het park rijden, zien we 1 bizon staan grazen en twee Pronghorns (soort hert). Terwijl we verder rijden, zeggen we tegen elkaar; waar zijn nou die andere 1999 bizons? Totdat we in de verte een grote kudde zien staan. We stoppen en zien dat ze onze kant opkomen. Het zijn er honderden bij elkaar. Ze lopen en grazen gewoon naast de auto. Een paar km verderop komen we nog grote kudde bizons tegen. Het is echt geweldig om die grote beesten, met veel kalfjes van dichtbij te bewonderen.

Aan het einde van de middag gaan we op zoek naar een camping. Er is plaats, maar alleen op de ‘overflow’. Een apart stuk grasveld, waar geen voorzieningen zijn. Het is al later op de middag, daarom besluiten we er te gaan staan. De eigenaar, een verward typetje, wijst ons waar we het grasveld op moeten rijden. JP wil een stukje achteruit rijden en dan……..vast, vast in de modder.

We kunnen geen kant meer op. Precies op dat moment begint het flink te regenen en te hagelen. De eigenaar gaat weg en een buurman komt gelijk naar ons toe om hulp te bieden. Nadat het droog is komen de hulptroepen. Zeker 10 mannen staan bij onze auto. De een weet het nog beter als de ander. Alles komt er aan te pas, maar niets helpt. JP vraagt op een gegeven moment om een schop, om modder achter de wielen weg te halen. Gravel en planken worden achter de banden gelegd. Met twee pick up auto’s lukt het dan toch eindelijk om onze auto na 3,5 uur uit de modder te halen. Daarna mochten we bij de eigenaar op de verharde oprit staan voor onze overnachting. We zijn weer een ervaring rijker.

’s Middags en ’s avonds hebben we foto’s gemaakt van de bizons en het modder spektakel. Helaas was er een vol flash kaartje in de foto camera gegaan. Met als resultaat; Geen foto’s;-(

Nebraska

Het wordt voor ons tijd om de staat Missouri te verlaten met onze nieuwe auto. We rijden naar het noorden toe. Onderweg slapen we elke keer in een State Park. Het zijn schitterende parken en er zijn amper andere kampeerders te bekennen. De Missouri Rivier is ver buiten zijn oevers getreden, hierdoor zijn er wegen afgesloten en moeten we omrijden. Een klein stukje rijden we door de staat Iowa, die wij zullen herinneren als de staat met de hobbelwegen. Via het laatste stukje van de staat Missouri rijden we naar Nebraska. In deze staat zien we uitgestrekte weilanden met grazende koeien. Het landschap is heuvelachtig met schitterende gele bloeiende bloemen.

Missouri

Het maakt niet uit welke leeftijd je hebt, als je iets koopt wil je het gewoon hebben. Liefst gelijk, maar dat lukt niet altijd. Op 23 Juni is ons nieuwe camper klaar en leveren we onze Landrover met caravan in.

In de tussentijd hebben wij ons georiënteerd in de winkels. Op zoek naar kleine handige dingetjes voor in de keuken, opbergbakjes e.d. voor in ons nieuwe huis.

Ook nu hebben we weer geen standaard uitrusting. Dat betekent ook dat niet elke verzekeringsmaatschappij zo’n auto verzekerd. Gelukkig hebben we een goede verzekeringsmaatschappij gevonden, zodat we met een gerust hart verder kunnen reizen door USA en Canada.

Nadat de verzekering geregeld was, dachten we klaar te zijn met het papierwerk. Totdat we een bericht kregen over de uitschrijving uit het bevolkingsregister in Nederland. Als je langer als 8 maanden weg bent uit Nederland, ben je verplicht jezelf uit te laten schrijven. Mocht je in NLD nog andere (schade) verzekeringen hebben lopen, dan moet je vervolgens de maatschappij aanschrijven. Dit kan mogelijk consequenties hebben. Ondertussen zijn we hier al mee aan de slag gegaan.

Tot slot krijg je als laatste nog te maken met de autopapieren. In NLD ga je naar het postkantoor met je nieuwe kentekenpapieren. Binnen 5 minuten staat de auto op je naam. Als je in USA een auto koopt, krijg je automatisch een nieuw kenteken. Na ontvangst van de eigendomspapieren, moesten wij deze opsturen naar een kantoor. Via het kantoor krijg je de juiste documenten en nummerplaten voor de auto. In de tussentijd hebben we een tijdelijk nummer dat 30 dagen geldig is.

Vooraf hadden we eens kritisch naar al onze spullen gekeken en opgeruimd. Maar bij de grote verhuizing, want zo is het natuurlijk wel, bleek dat we toch nog heel veel bij ons hadden. Binnen een aantal uren was alles over en zijn we gaan rijden. Omdat het een nieuwe auto is, waarbij de inrichting volledig naar onze wensen is gemaakt, is het belangrijk om alles goed te testen. We zijn terug gereden naar het State Park in Branson om alles op het gemakje uit te proberen (dachten we).

Na een beetje onwennig slapen, waren we de volgende morgen al erg vroeg wakker. Lang niet alle spullen hadden we een plekje kunnen geven in die paar uren. Onze badkamer stond vol met boxen. Opnieuw zijn we goed na gaan denken, waar we alles op gingen bergen. Dat betekende ook dat alles er weer uit moest om te reorganiseren. De temperatuur is hier elke dag ruim boven de 30gr. Dan raak je toch snel verhit in zo’n klein huis. Nog een keer kritisch alles bekijken en gewoon afscheid nemen van spullen die we niet nodig hebben en kleding die we niet gedragen hebben het afgelopen jaar. Soms doet dat even zeer, maar het is ook fijn om er andere mensen blij mee te maken die het goed kunnen gebruiken.

Na 2 dagen opruimen en reorganiseren, moesten we ook zorgen dat we alles goed testen. Het waren drukke dagen voor ons, maar wel ontzettend leuk. Op maandagmorgen rijden we voor de laatste keer naar het bedrijf, voor de laatste kleine mankementen. De mannen stonden gelijk klaar om ons te helpen. Daarna zijn we eind van de middag gelijk nog een stukje richting het noorden gereden. We gaan nu op het gemakje de laatste spullen een goed plekje geven en er een heerlijk gezellig huis van maken.

We zijn super trots en het is allemaal nog onwerkelijk. Het gekke is, dat we denken dat we genoeg kampeerervaring hebben, maar we moeten het nu opnieuw leren. We moeten er samen om lachen. JP die bij een benzinepomp wil stoppen voor koffie, terwijl ons koffieapparaat binnen staat. Zaterdag reden we gehaast naar de winkel om bakjes te kopen voor in de badkamerkastjes, zodat alles er niet uitvalt. Helaas waren we vergeten de maten op te nemen. Totdat….;-) we er achter komen dat we ons huis gewoon bij hebben. Dit zal ons de komende tijd nog vaker gebeuren.

Sinds we aan het reizen zijn, lopen er elke dag mensen naar ons toe. Ze zijn nieuwsgierig en tonen belangstelling. Voor ons is het leuk, maar het zijn wel altijd dezelfde vragen zoals; Wat is dat voor auto en caravan; Waar komen jullie vandaan; Waar gaan jullie naar toe etc.

Wij dachten hier de oplossing voor te hebben. Er staat nu een mooie afbeelding van de wereldkaart op onze nieuwe camper. Waar we vandaan komen staat nu in 5 talen op de achterkant en op de zijkant bij de auto staat onze website. We kunnen jullie vertellen, nu na 3 dagen weten we al, het helpt niets of het roept nog meer vragen op. Nergens kunnen we uitstappen of er komt iemand naar ons toe. Want zo’n camper kennen ze hier niet. Waarschijnlijk zullen we tijdens onze hele reis dezelfde vragen blijven krijgen.

#GrandTetonNP #YellowstoneNP #MountRushmore #SouthDakota #Wyoming

19 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven